Henk ter Harmsel, Pluimers

“Het is heel hard nodig om te isoleren. Gelukkig is Nederland wereldwijd een van de koplopers. Dat komt doordat we goed samenwerken. De overheid, bedrijven en specialisten. Bij Pluimers zoeken we steeds naar verbanden om elkaar verder te brengen. Blijf de boodschap verkondigen: met elkaar kunnen we het!”

Henk ter Harmsel, Pluimers

“Door samen te werken, kunnen we veel voor elkaar krijgen. We voeren veel gesprekken met de overheid. Wat doen we goed met elkaar? Wat kan beter? Die samenwerking verloopt soepel. Zo werken we met elkaar aan mooie isolatieprogramma’s. De ISDE-subsidieregeling is daar een goed voorbeeld van. Wij zijn een commerciële partij en kunnen dus niet alleen het verhaal vertellen. Vandaar die samenwerking. Zo krijgen we steeds meer mensen die in ons geloven. De overheid doet het goed op het gebied van isolatie. De overheid heeft een nuttige en versterkende functie. Het is fijn om mee te kunnen helpen om onze gebouwde omgeving duurzamer te maken.”

“Door samen te werken, kunnen we veel voor elkaar krijgen."

“Wij zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de Nationale Isolatie Weken. Een initiatief van de netwerkaanpak klimaatpartners van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en partners hebben we ervoor gezorgd dat dit idee is uitgegroeid tot een echt evenement. Wij bereiken de consument en laten zien hoe we de boodschap van de overheid om kunnen zetten naar echte actie. Dat is hoe het moet. Blijf de boodschap verkondigen door het verhaal te vertellen!” 

“Omdat wij een internationaal bedrijf zijn, weten we dat Nederland het goed doet. In Duitsland, waar wij zeer actief zijn, kijken ze met een schuin oog naar Nederland. We hebben zelfs in de Bondsdag mee mogen praten over isoleren. We hebben vestigingen in verschillende landen, zoals Polen, Zwitserland, Frankrijk, België en zitten in diverse Europese werkgroepen. Met Hochschule Detmold en universiteiten in Athene en Sofia overleggen we hoe we het Oostblok verder kunnen helpen met isoleren. Er gebeurt veel internationaal en dat gaat alleen maar meer worden.” 

“Voor het isoleren van woningen werken we samen met partners als bouwmarkten, de Vereniging Eigen Huis en Energiebedrijven. Mensen met een eigen huis kunnen ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met isoleren of het laten doen. Wij geven het advies en kunnen het ook gelijk uitvoeren. Dat doen we heel precies en grondig. We gaan langs, want wil je een woning goed isoleren, dan moet je die woning ook echt kennen. Steen, glas, vloer, dak. We lichten de hele woning door en brengen op basis van het onderzoek een advies uit. De hoge energieprijzen en de steeds groter wordende vraag naar duurzame maatregelen, zorgen ervoor dat de vraag naar isolatie stijgt. In Nederland is het belangrijk dat we eerst de mensen helpen met de kleinste portemonnee. Hiervoor moeten we een manier vinden om dat voor elkaar te krijgen. Op deze manier helpen we de overgang op weg.”

Afbeelding van een straat met Pluimers Isolatie vrachtwagen geparkeerd

“Voor het isoleren van hele wijken zitten we in projectgroepen met plaatselijke overheden, aannemers en projectontwikkelaars. Ook dat moeten we met elkaar doen. We hebben een volledig plan van aanpak uitgewerkt voor het isoleren van nieuwbouwwoningen. Bij wijken die al gebouwd zijn, noemen we dat na-isoleren. We pakken ook grote projecten aan. Van kerken tot sportkantines. We hebben veel clubs in het betaald voetbal geholpen met isoleren.” 

“Er is een grote vraag naar werknemers in onze sector. Daarom investeren wij veel in onze mensen. We leiden ze op tot specialisten. Materialenkennis is belangrijk, maar ook het effect van isoleren op duurzaamheid. Iets wat duurzaam lijkt, hoeft dat niet te zijn. En andersom net zo. Dat verschil kunnen wij uitleggen en zo helpen we de juiste keuze te maken. Duurzaam is namelijk ook dat iets jarenlang meegaat. Niet dat je na een paar jaar weer alles moet vervangen. Dat is belangrijk en maakt onderdeel uit van de idealen van ons bedrijf.”

“We bezitten elektrische machines en vrachtwagens. Die stoten dus geen CO2 uit. Daarop zijn zonnepanelen aangebracht. In de machines zit een thuisaccu om energie op te slaan. Ons wagenpark is nog niet compleet elektrisch, zover is de markt nog niet. Niet alles kan namelijk in één keer tegelijk. Maar we bewegen mee en doen wat we kunnen. Het is heel belangrijk om dat uit te stralen. We willen het goede voorbeeld geven. Zodat iedereen kan zien: het gaat lukken!”