Esther Wagensveld, Merosch

“Merosch is een adviesbureau dat gemeenten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en scholen helpt met het realiseren van duurzame gebouwen en gebieden. Het unieke is dat wij onderzoekers én ontwerpers in dienst hebben. Dat betekent dat wij van onderzoek tot uitvoering bij projecten betrokken zijn.

Esther Wagensveld, Merosch

Gemakkelijk te realiseren

We leggen de lat steeds hoger. Een paar jaar geleden deden we geen projecten waarin gas werd aangelegd. We zijn nu een stap verder: we nemen alleen opdrachten in nieuwbouw aan waarbij de minimale ambitie energieneutraliteit is. Waarom? Omdat met de huidige technieken en een goed ontwerp je dat gemakkelijk kunt realiseren. Dat nastreven proberen wij op deze manier af te dingen. Maar we willen meer. Dus onze volgende stap is om alleen nog maar volledig circulaire, bio-based en klimaatadaptieve projecten doen.

Helemaal zelfvoorzienend

Met projectontwikkelaars kijken wij ondertussen naar de ‘Wijk van de toekomst’. Belangrijk daarin is dat een wijk helemaal zelfvoorzienend is in haar stroom. Maar ook dat de opgewekte energie slim gebruikt wordt, zoals voor laadpalen en solar carports. We streven altijd naar een energieneutrale en gezonde leefomgeving die groen en klimaatadaptief is. Materialen moeten circulair en bio-based zijn. Biodiversiteit staat ook hoog in het vaandel bij ons. Zowel bij de klant als op onze eigen kantoor: onze tuin bloeit volop vanaf de lente tot de herfst en dat trekt bijen en vlinders aan. Prachtig!

"Laten we er samen voor zorgen dat we minder CO2 uitstoten en de aarde minder uitputten. Op deze manier doorgaan kan niet."

Houten tafels

Ons kantoor in Bodegraven is een oude gymzaal uit 1955 die we een paar jaar geleden helemaal circulair hebben gerenoveerd. We zijn van het gas af en bijna alles is hergebruikt. Tot aan het hout wat uit het gebouw kwam waar we tafels van hebben gemaakt. Het hele duurzaamheidsverhaal zit in het DNA van alle medewerkers. Vaak delen we op kantoor ook initiatieven die we thuis uitvoeren, zoals het aanleggen van een groen dak. 

De knop moet om

We zien duidelijk klimaatveranderingen. Gelukkig werken wij in projecten met grote ambities, maar we moeten het uiteindelijk met z’n allen doen. Laten we er samen voor zorgen dat we minder CO2 uitstoten en de aarde minder uitputten. Op deze manier doorgaan kan niet. Ook in de bouwsector moet de knop om en zien wij ook al veel goede initiatieven. Bovendien, de techniek is er! Op korte termijn lijkt het soms alsof dat allemaal heel veel tijd, energie en investeringen kost. Maar het is iets van de lange adem, want de duurzame weg levert ons straks veel meer op. Daar maken wij ons elke dag hard voor!”

Meer lezen

Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo

Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo

“Als beleidsadviseur klimaatadaptie van de gemeente Tynaarlo ben ik dag in dag uit bezig met klimaat en duurzaamheid. Ik richt mij zowel op mijn collega’s als de inwoners en ondernemers van Tynaarlo. Een van de belangrijkste onderdelen van mijn werk is om mensen bewust te maken van de effecten van klimaatverandering op de eigen woon- en leefomgeving. En vooral: wat kan jij zelf doen om je aan te passen aan dat veranderende klimaat? Het gaat om inzichten die moeten leiden tot gedragsverandering.

Danitsja Koster, Husqvarna

Danitsja Koster, Husqvarna

Husqvarna werkt graag samen met anderen voor een betere, groenere en eerlijkere wereld. Ze hebben verschillende ideeën en werken die uit. “Het platform Hugsi is door ons gemaakt. We verzamelen en delen daar data over de groen-verspreiding en gezondheid in steden en gemeenten. Dat geeft ons veel inzicht. Soms is er in een gemeente veel groen, maar is het niet verspreidt. Dan is het advies ‘verdeel je groen beter’. Zijn er parkeerplekken die niet worden gebruikt? Gebruik ze voor gras, struiken of een klein parkje”, zegt Danitsja Koster (37). Ze is Online marketeer Benelux bij Husqvarna Division. De vernieuwende producent van tuinmachines en -gereedschappen.

Jan Post, Reparatiewinkel PartsNL

Jan Post, Reparatiewinkel PartsNL

“Ik wil het wel laten maken, maar wat kost het? Dat is de meest gestelde vraag als mensen onze reparatiewinkel PartsNL in Ede binnenlopen. Gelukkig hebben zij dan al de mindset dat ze iets willen laten repareren. En vaak loont dat ook echt. Want waarom zou je een apparaat van een paar jaar weggooien, terwijl er een klein onderdeeltje, wat 1% van het apparaat uitmaakt, defect is. Van tv’s en computers tot smartphones en autosleutels, we doen werkelijk alles. Laatst zelfs nog een heuse Jägermeistertap. Dat vonden mijn collega’s erg interessant, want dat was weer eens wat anders.