Kaart van Nederland

Spelregels Klimaatburgemeester

 • Iedere inwoner van Nederland, die op een positieve manier zijn CO2-uitstoot vermindert of energie bespaart*, kan zich aanmelden als Klimaatburgemeester.
 • Als Klimaatburgemeester steun je de Nationale Klimaatweek 2022, die plaatsvond van 31 oktober tot en met 6 november 2022. Je levert een actieve bijdrage onder meer tijdens de Nationale Klimaatweek 2022 om anderen te inspireren.
 • Klimaatburgemeesters zijn voorbeelden in hun gemeente en inspireren anderen om óók een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot of energiebesparing. Als Klimaatburgemeester vragen we je actief jouw klimaat-initiatief of klimaatbewuste levensstijl te promoten in lokale media en/of op sociale media.**
 • Als Klimaatburgemeester onderschrijf je deze spelregels en de uitgangspunten van de Nationale Klimaatweek 2022.
 • Klimaatburgemeester ben je tot de Nationale Klimaatweek van 2023. Je kunt je dan weer aanmelden voor de editie van 2023.
 • Als Klimaatburgemeester meld je je aan om niet. Je hebt geen commercieel belang.
 • Je kunt je aanmelden als Klimaatburgemeester via de website www.nkw2022.nl. Meld je aan voor 17 oktober 2022 om de Nationale Klimaatweek 2022 te steunen. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging per mail. In aanloop naar de Nationale Klimaatweek 2022 zullen we als het nodig is contact met je opnemen per mail voor extra gegevens of informatie. Wij behouden ons het recht voor de aanmelding als Klimaatburgemeester te weigeren of het Klimaatburgemeesterschap per direct te beëindigen.
 • Als er meerdere gegadigden zijn, mogen meerdere mensen binnen één gemeente de titel Klimaatburgemeester dragen. Als er meerdere Klimaatburgemeesters in één gemeente zijn, dan zullen wij jullie met elkaar in contact proberen te brengen zodat je de krachten kunt bundelen.
 • Door je aan te melden geef je ons toestemming om jouw verhaal en/of foto's te delen in het kader van de Nationale Klimaatweek 2022.
 • Je bent op ons verzoek beschikbaar om eventueel voor, tijdens of na de Nationale Klimaatweek 2022 bij te dragen aan de zichtbaarheid van de Nationale Klimaatweek 2022, bijvoorbeeld voor een mediaverzoek of een video opname. Je staat ervoor open in de (lokale) media op te treden als daar behoefte aan is en jouw verhaal te delen. Wij doen dit in elk geval met een persbericht aan het begin van de Nationale Klimaatweek 2022 met jouw verhaal.
 • Voor ondersteuning van het klimaatburgemeesterschap verwijzen we je naar de toolkit die je na je aanmelding per e-mail ontvangt en die begin augustus 2022 ook op de website www.nkw2022.nl wordt gepubliceerd. Voor verdere vragen kun je contact opnemen met klimaatweek@minezk.nl.
 • De titel van Klimaatburgemeester is geen officiële titel en kent geen juridische grondslag. Aan de aanmelding en titel van Klimaatburgemeester kunnen geen rechten worden ontleend. Als Klimaatburgemeester ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen gedragingen.

* CO2-uitstoot verminderen = om de klimaatdoelen van 2050 te halen moeten we allemaal onze CO2-uitstoot verminderen. Dat doen we door zonnepanelen te nemen, niet meer op gas te koken of elektrisch te gaan rijden. Ook kleinere maatregelen dragen bij aan een kleinere CO2-voetafdruk, denk aan kort douchen, de thermostaat standaard op 19 graden zetten of op de fiets naar je werk te gaan in plaats van met de auto.

** Er is vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen budget beschikbaar om jou als Klimaatburgemeester te ondersteunen. Wij ondersteunen jou met zichtbaarheid en communicatie.

Je hebt je aangemeld als Klimaatburgemeester! En nu?

Wat leuk dat jij je wilt inzetten om anderen te inspireren ook hun beste klimaatbeentje voor te zetten.

Om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren zich in te zetten voor een beter klimaat, willen we jouw verhaal aan zoveel mogelijk mensen vertellen. Aan het begin van de Nationale Klimaatweek 2022 doen we dat via een persbericht waarin we je voorstellen aan de media uit jouw gemeente. Maar je kunt nu ook al starten! Heb je een LinkedIn profiel? Geef naast je reguliere functie ook aan dat je Klimaatburgemeester bent!