Vivera, Lotte Dreves
Vivera is een echte pionier op het gebied van plantaardige producten. Inmiddels bestaan we al dertig jaar in Nederland en zijn we hier marktleider. Daarnaast vind je onze producten in maar liefst 25 landen in Europa. Ook daar willen we bij de leidende merken gaan horen.
Shoarma of vlees?
Door te inspireren en lekkere voeding te bieden willen wij de overstap naar plantaardig eten gemakkelijk maken. Denk aan onze plantaardige kipkrokant schnitzel of shoarma, deze scoren op smaak vergelijkbaar met vlees. Als consumenten het blind proeven hebben ze het vaak niet eens door!
Routine aanpassen
Als Brand & Shopper Marketeer kijk ik dagelijks hoe wij mensen kunnen activeren. Gelukkig koopt 50% van de mensen in ons land al regelmatig plantaardige alternatieven, maar we willen nu ook die andere 50% bereiken. Dat zijn mensen die niet heel erg bezig zijn met klimaat of dierenwelzijn, maar op routine hun boodschappen doen. De financiële situatie speelt ook een rol, de vleesvervangers zijn namelijk niet voor iedereen betaalbaar waardoor je ook andere keuzes maakt met betrekking tot boodschappen. Daarnaast is er ook nog een groep die momenteel niks voor vleesvervangers voelt. Deze verschillende groepen staan er niet onwelwillend tegenover, maar ze zijn te druk met hun eigen leven om bewust dingen anders te gaan doen. Om hen te bereiken, moeten wij ze echt op winkelvloer overtuigen. We zijn volop met retailers in gesprek om onze producten naast het vlees te krijgen in de supermarkt, want deze groep loopt normaal ons schap zo voorbij.”
Een verschil maken
Het is van groot belang dat we anders gaan eten. Als de hele wereld zou eten zoals de gemiddelde Nederlander dan hebben we 3,5 aardbol nodig. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Maar liefst 25% van de broeikasuitstoot komt door de productie van voedsel en met name dierlijke voedingsmiddelen. Voor plantaardige producten wordt er veel minder CO2 uitgestoten en wordt er veel minder land en water gebruikt dan bij de productie van vlees. Neem een hamburger: daar is acht keer zoveel CO2-uitstoot, acht keer zoveel land en zes keer zoveel water nodig dan bij de productie van een plantaardige burger. Door je eetpatroon aan te passen kun je al een enorm verschil maken.
Gedragsaanpassing
Als de 54 rijkste landen ter wereld minder vlees zouden eten, maken we al een enorm verschil in het verminderen van onze klimaatimpact. Dat is echt te doen, de uitdaging zit vooral in de gedragsaanpassing. Mensen ervaren daarbij twee barrières: prijs en smaak. Het prijsobstakel is al voor een deel weggenomen doordat de prijzen van vlees fors zijn gestegen. Hierdoor zitten sommige van onze producten nu op hetzelfde prijsniveau als vlees. De smaakbarrière willen we doorbreken door consumenten te laten proeven: proeven is geloven, is ons motto.
Stapjes maken
Maar we willen niet belerend zijn. Al pas je jouw gedrag maar een beetje aan, dan zijn wij al blij. Wij willen motiveren om die stapjes te maken. Want plantaardig eten is belangrijk in een wereld die steeds meer last krijgt van klimaatverandering en waar de bevolking blijft groeien.
Meer lezen
Vervang je vlees voor peulvruchten
Zijn vleesvervangers met soja nu eigenlijk goed of slecht voor het klimaat? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
Danitsja Koster, Husqvarna
Husqvarna werkt graag samen met anderen voor een betere, groenere en eerlijkere wereld. Ze hebben verschillende ideeën en werken die uit. “Het platform Hugsi is door ons gemaakt. We verzamelen en delen daar data over de groen-verspreiding en gezondheid in steden en gemeenten. Dat geeft ons veel inzicht. Soms is er in een gemeente veel groen, maar is het niet verspreidt. Dan is het advies ‘verdeel je groen beter’. Zijn er parkeerplekken die niet worden gebruikt? Gebruik ze voor gras, struiken of een klein parkje”, zegt Danitsja Koster (37). Ze is Online marketeer Benelux bij Husqvarna Division. De vernieuwende producent van tuinmachines en -gereedschappen.
Jan Post, Reparatiewinkel PartsNL
“Ik wil het wel laten maken, maar wat kost het? Dat is de meest gestelde vraag als mensen onze reparatiewinkel PartsNL in Ede binnenlopen. Gelukkig hebben zij dan al de mindset dat ze iets willen laten repareren. En vaak loont dat ook echt. Want waarom zou je een apparaat van een paar jaar weggooien, terwijl er een klein onderdeeltje, wat 1% van het apparaat uitmaakt, defect is. Van tv’s en computers tot smartphones en autosleutels, we doen werkelijk alles. Laatst zelfs nog een heuse Jägermeistertap. Dat vonden mijn collega’s erg interessant, want dat was weer eens wat anders.