Vervang je vlees voor peulvruchten
Zijn vleesvervangers met soja nu eigenlijk goed of slecht voor het klimaat? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
Soja zorgt voor ontbossing, dus we moeten ook geen vleesvervangers met soja eten... toch?
Antwoord:
Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit als veevoer ‘verborgen’ in vlees, eieren, zuivel en kweekvis. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer. Voor 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaakt veel minder klimaatbelasting dan vlees. Voor één kilo peulvruchten komt één kilo CO2 vrij, bij 1 kilo rundersteak komt 34 kilo CO2 vrij. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar bijna zeven keer zo hoog geworden. De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het probleem van ontbossing voor soja komt dus bij het inefficiënte gebruikt van soja voor veevoer, in plaats van directe consumptie van soja door mensen. Meer weten? Klik hier. En houd natuurlijk onze website en socials in de gaten voor meer tips en tricks. Kijk voor meer tips voor een duurzamer leven op de website van Milieu Centraal.
Meer lezen
Minder vlees consumptie, meer regenwoud
Is een hoge consumptie van soja slecht voor het milieu? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
Minder CO2, meer plantengroei
Is het minderen van CO2 niet slecht voor de groei planten en bomen? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
De voordelen van een groen dak
Is een groen dak de oplossing voor een goed geïsoleerd huis? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!