NKW Gids burgers - duurzaam voedsel

Wat zijn nu precies duurzame groentes? In de NKW Gids laten we je zien welke dingen jij zelf kan doen om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Als burger, als medewerker van een bedrijf of als bedrijf of organisatie. De tips zijn toegankelijk en linken waar nodig door naar artikelen met meer informatie over het onderwerp. Met welke tips ga jij aan de slag?

NKW Gids burgers - duurzaam voedsel

Duurzaam voedsel

We zijn in Nederland niet anders gewend dan dat elk soort groente, fruit of product overal en altijd verkrijgbaar is. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?  

1. Seizoen groenten: alleen tijdens het seizoen

Per seizoen zijn er verschillenden groenten die het beste groeien. Tomaat groeit bijvoorbeeld goed in de zomer en prei in de winter. Duurzaamthuis.nl legt uit dat de milieubelasting om een product te produceren relatief het laagst is op het moment dat de groenten makkelijk groeien. Daarnaast zijn ze ook vaak goedkoper dan groenten die worden gekweekt buiten hun seizoen. Op de site van Duurzaamthuis.nl kan je een overzicht vinden van wanneer bepaalde groenten het makkelijkst groeien.

2. Duurzame ingrediënten

Naast groenten en fruit zijn er natuurlijk nog meer keuzes die we anders kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan producten waarbij ingrediënten worden gebruikt met een lage CO2 afdruk. Benieuwd hoe je daarop kan letten? Check dan dit artikel van MilieuCentraal. Zo koopt Alpro haar producten zo lokaal mogelijk in, zodat deze minder kilometers hoeven af te leggen.