Caroline Groeneveld, Triodos Bank

“De missie van Triodos Bank is al sinds haar oprichting hetzelfde: het geld van onze klanten inzetten voor een betere wereld. Inclusiever, meer ruimte voor natuur, een eerlijke en sociale woningmarkt, een ander voedselsysteem. Dat is onze essentie. We doen dat onder andere door kredieten te verstrekken aan uitsluitend duurzame ondernemers. In heel uiteenlopende sectoren als biologische landbouw, kunst en cultuur, energie en klimaat. Oftewel, we zien geld niet als doel op zich, maar als middel om positieve verandering te realiseren.

Caroline Groeneveld, Triodos Bank
Wat betreft het klimaat is het al jaren vijf over twaalf. Er is actie nodig. Daarom zijn we de ‘Made for Change’ campagne gestart. Daarin laten we op een positieve manier zien dat we niet machteloos zijn. Kijk naar Urgenda en de Shell-zaak. In het verlengde hiervan hebben we een tijdelijk platform gelanceerd: ‘Ondernemers Made for Change’. Deze is vanaf de Klimaatweek tot en met 31 januari 2022 in de lucht. Daar vind je zo’n 350 van onze zakelijke klanten, allen innovatieve ondernemers, met producten of diensten die een directe bijdrage leveren aan een beter klimaat. Met speciale kortingsacties. Allemaal bedoeld om inspiratie te bieden.
Artikel Triodos Bank
Want veel mensen willen wel iets doen, maar missen handelingsperspectief. Waar te beginnen? Het platform biedt een aantal categorieën zoals lifestyle, wonen, toerisme en vervoer. Je leest er over omgebouwde elektrische campers tot oude sportschoenen die nu te gekke designerschoenen zijn geworden. Over het isoleren van je huis, vegan restaurants en ga zo maar door. Wij zien het platform als een positieve beweging. Een initiatief om consumenten en ondernemers met elkaar te verbinden en zo de krachten binnen onze eigen community van zo’n 300.000 particuliere en 45.000 zakelijke klanten te bundelen. Dat is ook een van de redenen waarom ondernemers bij ons klant worden. Ze willen onderdeel zijn van een gemeenschap met gelijkgestemden. Om elkaar te inspireren en om van elkaar te leren. Op die manier kunnen we samen meer impact maken.
Websitepagina Triodos Bank website
Triodos Bank wil koploper zijn als het gaat om de klimaatdoelstellingen. Al in 2035 - maar het liefst eerder - willen wij geheel klimaatneutraal zijn. Hier op kantoor is alles al duurzaam: het pand en meubilair, maar ook de catering. Maar dat betekent ook dat we de uitstoot van broeikasgassen van alle leningen en fondsen van Triodos aanzienlijk gaan verminderen. 2035 is een hele hoge ambitie. Maar de doelstelling dient als inspiratie voor onze medewerkers, klanten en hopelijk ook andere banken. Met onze missie kunnen en willen we natuurlijk ook niet anders.”

Meer lezen

DuzaDorp, Marc Rotmans

DuzaDorp, Marc Rotmans

Isa Isolatie, Zoë Zonnepaneel, Semmy Sedum, Ziggy zonder Gas, de Recycle Broertjes en Wally Windmolen. Dit zijn allemaal Duza’s, oftewel trotse inwoners van DuzaDorp. Dit fictieve dorp is een methode om kinderen (4-10 jaar) spelenderwijs kennis te laten maken met allerlei duurzaamheidselementen. Marc Rotmans, oprichter van DuzaDorp legt uit.

Gosse Bijlenga, luitenant-kolonel Koninklijke Landmacht

Gosse Bijlenga, luitenant-kolonel Koninklijke Landmacht

‘Gas wordt schaarser, energieprijzen stijgen en Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch gas. Defensie doet mee aan de nationale opgave om gasverbruik te verminderen en energie te besparen. Het gasverbruik bij Defensie moet 15 procent omlaag. Vooropgesteld: als duurzaamheidsmaatregelen de operationele inzet van Defensie raken, dan gaan vrede en veiligheid altijd voor. Maar zolang we verduurzaming in vredessituatie kunnen toepassen op onze kazernes in Nederland, moeten we dat altijd doen.

Erik Kemink, Censo

Erik Kemink, Censo

"Een 100% CO2-neutraal zakelijk Nederland in 2030. Dát is de ambitie van Censo. Sterker nog; het is de reden dat we Censo in 2019 met meerdere duurzaamheidsexperts oprichtten. Wij maken ons oprecht zorgen over de impact van klimaatverandering. Die beperkt zich niet meer tot smeltende ijskappen en bedreigde ijsberen. Klimaatverandering destabiliseert de economie en veiligheid van landen wereldwijd. We moeten voorkomen dat er een grotere onomkeerbare situatie ontstaat. Het belangrijkste dat we kunnen doen, is in actie komen. Nu. Alleen dan kunnen we een bijdrage leveren aan een betere wereld voor de volgende generatie.