Daarom ben ik Klimaatburgemeester: Riemer Brandsma

Wat drijft Klimaatburgemeesters en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Riemer Brandsma (15) uit Wageningen.

Daarom ben ik Klimaatburgemeester: Riemer Brandsma
"Ik houd mij nu zo'n twee jaar bezig met thema's als duurzaamheid en klimaatverandering. Op mijn middelbare school doe ik aan twee initiatieven mee. De eerste is EcoSchools. Daarin richten we ons op het verduurzamen van onze school en de omliggende omgeving. Elke week komen we bij elkaar om te kijken hoe we nieuwe stappen kunnen zetten. Ons schoolplein was een gigantische kale betonnen vlakte. Deze hebben we een nieuwe look gegeven met houten stellages, loungeplekken en veel groen. Daarnaast hebben we een aantal vogelhuisjes en een aquarium geplaatst. Met onze docenten bespreken we hoe we ons onderwijs - aan de hand van de zeventien internationale ontwikkelingsdoelen - een duurzame touch kunnen geven. Zoals bij Economie, Talen en Wiskunde. Op die manier hopen we dat deze thema’s onderdeel worden van het onderwijs.
Klimaatburgemeester van Wageningen Riemer Brandsma
Voor mij begint alles met onderwijs. Het is goed om op jonge leeftijd met dit soort onderwerpen in aanraking te komen en je mening te vormen. Zo kunnen we betere resultaten boeken en dat is belangrijk in de transitie naar een duurzame samenleving. Het tweede waar ik actief bij betrokken ben is de Montessori Model United Nations. In dat programma debatteren we met leerlingen uit de hele wereld over verschillende onderwerpen en proberen we tot oplossingen te komen. Ik doe ook mee aan internationale conferenties. Bij de Klimaattop in Glasgow mochten we zelfs een filmpje maken voor de wereldleiders om onze zorgen te uiten.
Klimaatburgemeester van Wageningen Riemer Brandsma
Ten slotte, samen met onder meer weerman Reinier van den Berg zijn we hier in Wageningen met de gemeente in gesprek over het verduurzamen van de stad. Het lijkt mij mooi als Wageningen straks de meest duurzame stad van ons land is. Maar daar hebben we echt alles en iedereen bij nodig! Ik vind het leuk om mensen te inspireren. En belangrijk, want de toekomst van onszelf staat op het spel. Ik vrees niet voor de aarde, want die is altijd sterker geweest dan wij. Maar we moeten onszelf de vraag stellen: hoe kunnen we de mensheid in leven houden?”